Amazon papagájok veszélyben a viharoktól

Az egyre gyakoribb és erősebb hurrikánok, az élőhelyek elvesztése és a szaporodásra alkalmas helyek fogyatkozása, kiegészülve a folyamatos orvvadászattal sajnos súlyos károkat okoztak Kajmán-szigeten Amazon papagáj-állományában. Az első csapást a populációra a 2004-es Ivan-hurrikán mérte, a másodikat pedig a 2008-as Paloma hurrikán okozta. A természetvédők munkájának köszönhetően a számok azóta nagyjából helyreálltak, de a kutatók attól tartanak, hogy egy másik vihar még drasztikusabb hatással lehet a sérülékeny papagájokra.

A különféle ingatlan és mezőgazdasági fejlesztések eredményeként bekövetkező élőhely-veszteséget nevezik meg okként, ami miatt ez az ikonikus nemzeti madár egyre inkább sebezhetővé és veszélyeztetetté válik. A Környezetvédelmi Minisztérium egyedszám-értékelése megállapította, hogy az Ivan és a Paloma hurrikánok lecsapása óta a papagájok, bár ellenállóbbak lettek, de kisebb területeken koncentrálódnak mind a Kajmán-Brac, mind a Nagy-Kajmán területén, ez az állapot pedig sebezhetővé teszi őket a természeti katasztrófákkal szemben. Ezek a tanulmányok azt is megállapítják, hogy mindkét szigeten alacsonyabb a tenyészpapagáj-párok száma, mint amennyi ideális lenne.

“A kajmán-szigeteki amazonpapagájokat legnagyobb mértékben a jogellenes orvvadászat által okozott károk, valamint a természetes élőhelyek ember általi feldúlása sodorja veszélybe. Ezek miatt az olyan természeti csapások, mint egy hurrikán után az egyedszám nagyon nehezen áll vissza az eredeti szintre” – mondta Jane Haakonsson, a DoE kutatási tisztviselője. Ezeknek a papagájoknak a fő élő-és szaporodóhelyei a központi és keleti mangrove-mocsarak és a száraz erdők, melyek területe egyre inkább csökken. A tenyésztés elsősorban a száraz erdőben zajlik.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás