A papagájom fél a játékoktól

Barbara Heidenreich elmagyarázza, mit tegyünk, ha papagájunk fél a játékoktól. A pozitív megerősítési stratégiák közé tartozik a kedves és szelíd módszerekre való összpontosítás, hogy a gazdi megtanítsa a madarának, hogy a körülmények, amelyek egykor ijesztőek voltak, valójában nem azok és a kívánt következményekkel járnak.

Az elvek alkalmazásának jobb bemutatása érdekében nézzünk meg egy példát. Képzeljük el, hogy egy új játékot próbálunk bevezetni a ketrecbe. Képzeljünk hozzá egy olyan madarat, amelyik félelemmel reagál:

Portrait of a young woman with her domestic ara parrot

Ahogy a lelkiismeretes papagájtárs-tulajdonos megközelíti madara ketrecét az új játékkal, észreveszi, hogy madara gyorsan átköltözött a ketrec hátsó részébe, távol a közeledő játéktól. Ahelyett, hogy betenné a játékot a ketrecbe, úgy dönt, hogy néhány lépést hátrál, amíg a papagáj kicsit meg tud nyugodni, és nem kapja meg a játékot. Kivárja, amíg a madár a kényelemre utaló viselkedést mutat. Ezután óvatosan és lassan a madár látóterébe helyezi a játékot a padlóra.

A padlón lévő játékot néhány óránként megmozgatva, szép fokozatosan kell közelebb juttatni a papagájhoz. Félelem tapasztalása esetén a folyamattal meg kell állni. Akár néhány napig is el tud tartani egy félősebb papagájjal, amíg az idegessége elmúlik és helyét átveszi a kíváncsiság. Amikor ez megtörténik, akkor lehet betenni hozzá az új játékot.

Kategória: Uncategorized | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás