Traumák helyrehozása a papagájokban

A véletlen trauma következtében fellépő törések, táplálkozási hiányosságokkal vagy anélkül, de viszonylag általános részei a madártartás gyakorlatának. Szerencsére a modern érzéstelenítés és a sebészeti felszerelés / technika fejlesztésével az orvosok most már nagyon jól fel vannak készülve az esetleges törések kezelésére.

  

Az esetek többségében a legkielégítőbb eredményeket a végtagtöréses eseteknél rozsdamentes acél implantátumok behelyezésével érik el, ezek megfelelő alkalmazásával a végtagok anatómiájának és működésének helyreállítása sebészi úton tökélesetes lehetséges. A papagájok bosszantó szokása, hogy elpusztítják a legtöbb kötszert.

A „hibrid” fixátor kifejlesztése (amint azt az alábbiakban bemutatjuk egy kakadun található tibiotarsalis vagy sípcsont törés javításában) forradalmasította a madár hosszúcsont-törések kezelését. Amikor a törés igazítva van, és a legtöbb esetben nincs feltétlen szükség sebészeti bemetszésre, a gyógyulás érdekében egy speciális tűt illesztünk az üreges csontokba egy kézi tokmány segítségével, amely stabilizálja a törés helyét.

A menetes külső rögzítő csapokat ezután a csontba csavarják be a törés helyén és alatt, és végül az összes csapot összecsavarják mini bilincsekkel külső rögzítő rudakon keresztül. Ez a hihetetlenül erős konstrukció (amely a tapasztalatok szerint még egy jácint ara hatalmas csontozatánál is megállja a helyét) képes megakadályozni mind az elhajlást, mind a forgást a törés helyén, miközben az ízületek feletti és a törés alatti rész szabadon mozoghat, ami drámaian javítja a gyógyulást és ösztönzi a korai működésbe való visszatérést.

Kategória: papagáj | Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s